‘Een boodschap vol hoop’. Leerkracht Elien Loobuyck pakt uit met een inspirerende brief gericht aan alle leerlingen.

Beste leerling

De scholen zijn nu al twee weken gesloten. Het blijft wat onwezenlijk, onwaarschijnlijk, onwerkelijk… 

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het goed met je gaat. Je ziet nu wat minder (nieuwe) leerstof, maar – op een andere manier – kan deze ervaring je misschien veel leerrijke zaken bijbrengen.

Misschien leer je dat solidariteit, verbondenheid en dienstbaarheid het enige juiste antwoord zijn op een crisis. Hulpvaardigheid verwarmt harten, doet herleven en brengt hoop. 

Misschien leer je uit eigen ervaring dat kleine daden van liefde vreugde in je hart achterlaten, en dat je gelukkiger bent door te geven dan door te ontvangen.

Misschien leer je je echte vrienden kennen. Zij die je eenzaamheid en je angst wegnemen, zij die je dragen doorheen je vreugde en pijn.

Misschien leer je dat er, net zoals in de natuur, ook in het leven seizoenen zijn. Ook het leven kent winters, periodes van crisis, dorheid en leegte. Maar dat is niet erg. Zolang je maar kan én durft geloven dat er na de winter opnieuw een kleurrijke lente komt.

Misschien leer je dankbaar te zijn om het geschenk van vrijheid, iets wat jij en ik misschien té vanzelfsprekend vonden. Misschien leer je dankbaar te zijn dat je in normale omstandigheden kan gaan en staan waar je wilt, met 1, 5, 10 of zelfs 20 vrienden. 

Misschien leer je dat alle verschillen in ras, cultuur en taal wegvallen als mensen over de hele wereld getroffen worden door dezelfde ziekte. Wat ons echt verbindt nu, is ons menszijn, in al zijn schoonheid én kwetsbaarheid.

Misschien geeft de extra vrije tijd je ruimte om verder op zoek te gaan naar je identiteit, naar wie je bent, naar je dromen en verlangens. Je identiteit die overigens zoveel meer omvat dan je op het eerste zicht zou denken. Je bent mens – wat je een ongelofelijke waarde en waardigheid geeft – maar je bent nog zoveel meer dan dat…

Misschien kunnen de vrije uurtjes ook ongekende talenten in jou naar boven brengen. Ik wil je hierin aanmoedigen: experimenteer en ontdek maar.

Misschien merk je ook dat doelen stellen zin en voldoening geeft. De inspanning van het toewerken naar een doel, mondt uit in de vreugde om het behaalde resultaat. 

Misschien leer je dat het leven meer en anders is dan wetenschappelijke verwachtingen en voorspellingen. Het leven zal altijd een stukje onvoorspelbaar zijn. Maar geen zorgen, dit hoeft je niet te beangstigen. Laat je in je leven leiden door je dromen, niet door je angsten!

Misschien leer je dat het goed en mooi is om af en toe jouw belangen – misschien je verlangen naar feestjes, naar afspraakjes met vrienden – opzij te zetten, ten dienste van anderen. In coronatijd kan het levens redden. En daar zijn we je dankbaar voor.

Misschien voel je ook dankbaarheid, omdat we in het internettijdperk leven. Zonder sociale media zou het niet zo eenvoudig zijn om iets te horen van onze vrienden en familie, dichtbij en veraf.

Misschien leer je dat creativiteit steun en troost biedt. De eenzame muzikant die zijn straat verblijdt met een gratis optreden, de jonge vrouw die cakejes bakt voor haar buren, het koppel dat ruimte maakt om dakloze op te vangen in hun huis.

Misschien… Ach, er is nog zoveel te leren. Mogen de lessen uit deze coronatijd je verder helpen en inspireren op je levensweg.

Maar ook jij, de leerling die leeft in spanning en onrust omwille van een moeilijke thuissituatie. Ik vergeet jou niet. Ik wens je een oplossing – verzoening waar mogelijk – zodat ook voor jou een gelukkig leven mogelijk wordt.

En jij, de leerling in armoede, van wie gezegd wordt dat je leerachterstand zal oplopen. Wees niet bang, we zullen er voor je zijn.

En jij, de leerling die ziek is, of bezorgd is om een zieke kennis, of treurt om een overleden familielid. Ik wens je kracht, troost en de nodige rust om alles een plaats te geven. Ook wens ik je hoop, en een diep vertrouwen dat je je op een dag terug beter zal voelen dan je je vandaag voelt.

Goede moed!

Mevr. Loobuyck 

2 gedachten over “‘Een boodschap vol hoop’. Leerkracht Elien Loobuyck pakt uit met een inspirerende brief gericht aan alle leerlingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: